úterý 12. října 2010

MĚL RÁD PÁN JEŽÍŠ HRANOLKY A ZMRZLINU?

            Dnes nabízejí supermarkety všechno, na co si jen vzpomeneme a na co máme chuť, a přesto je tolik nemocí způsobených nevhodnou stravou. Kdysi neměli ani ledničku natož mikrovlnku, potrava byla velmi jednoduchá, většinou, co dala zahrádka a lidé byli zdraví a silní. V Bibli se uvádí jako hlavní pokrm člověka chléb. Chlebová mouka z pšenice nebo ječmene se smísila s kvasem a osolila, přidala se voda a uhnětené těsto se tvarovalo do placek nebo bochníků, peklo se na žhavém popelu, později v peci na železné plotně. Pekl se i chléb bez kvásku, který se jedl hlavně o velikonočních svátcích. Rovněž ovoce bylo velmi důležitou potravinou. Fíky, hrozny a granátová jablka byly spolu s olejem součástí výživy venkovského obyvatelstva. Dále se pěstovaly moruše, datle, ořechy, mandle a melouny. Nesmíme zapomenout ani na čočku, boby, cibuli, okurky a česnek. Maso /telecí, skopové, jehněčí/ se jedlo jen příležitostně. Ryby ovšem mívali častěji. V oblastech, kde bylo nedostatek masa, se jedly kobylky, ty se smažily, vařily, sušily nebo jedly syrové. Mohl se k nim přidat i med, aby nebylo cítit hořkou chuť. Jako koření lidé používali sůl, mátu, kopr, kmín, routu nebo hořčici, jejíž rozřezané listy dodávají jídlu zvláštní chuť. Za nápoj sloužila hlavně voda, z hroznů vytlačovali šťávu, tu pili většinou nekvašenou nebo z ní dělali víno. Pili i mošt či ocet /zkyslé víno/  rozředěný vodou. Mléko sloužilo nejen jako nápoj, ale i k výrobě sýru. Nabídněme našim dětem místo hranolek raději chléb s medem, místo zmrzliny kus melounu a coca-colu tu nahraďme jablečným moštem. Chutná to možná méně /někomu/, ale je to rozhodně zdravější!

Žádné komentáře:

Okomentovat