pondělí 13. září 2010

CHODIL MOJŽÍŠ DO ŠKOLY?

Bible říká, že Mojžíš „byl vychován ve vší egyptské moudrosti a byl mocný v slovech i činech“ (Sk. 7,22). Tedy i on se tohle všechno musel naučit, takže děti nezklameme – i Mojžíš musel do školy chodit. I když to byla určitě docela jiná škola, než je ta dnešní. Děti začínaly s učením již v útlém věku. Princové a princezny v královských palácích se učili základům písma, gramatiky, stylistiky, literárních znalostí a matematiky. Farao tímto úkolem pověřil speciální vychovatele. Malí Egypťané z nejvýznamnějších rodin se mohli také zúčastnit této výuky a zde se připravovali, aby se jednou mohli stát úředníky nebo vysokými státními zaměstnanci.
Děti  z vyšších vrstev navštěvovaly školu tzv. „Dům života.“ Často velmi přísná výuka zahrnovala taje čtení a psaní, ale i tělocvik, plavání, společenské chování a úctu k starším a nadřízeným, zabývali se i počty a lékařstvím. Místo sešitů používali keramické střepy, úlomky vápence nebo již použitý papyrus. Dívky se učily zpívat, hrát na hudební nástroje a tančit. Děti se většinou připravovaly na to povolání, které zastávali jejich rodiče (písaři, lékaři, sochaři, tkalci…).
            Děti z nejchudších rodin, hlavně dívky, do školy většinou nechodily. Jejich učiteli byli jejich rodiče. Otec zaučoval syna tomu, čím se sám živil. A matka učila dceru obstarávat domácnost. Mojžíš, jako syn princezny, měl to nejlepší vzdělání,  jakého šlo tehdy dosáhnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat