úterý 5. října 2010

KARIÉRA versus MATEŘSTVÍ

                                     Slovník cizích slov z roku 1966 definuje slovo kariéra takto: "Kariéra je rychlá, úspěšná životní dráha, úspěšný postup v zaměstnání, povýšení. Ve sportu jde o nejrychlejší cval koně při dostihu. Kariérismus nebo kariérnictví je často bezohledná honba za úspěchem, nezřízená touha po společenském i pracovním vyniknutí, nezásadové úsilí o získání předního postavení ve veřejném či politickém životě." Slovník cizích slov z roku 1996 je stručnější a slovem kariéra označuje rychlý postup v zaměstnání, vzestupnou úspěšnou životní dráhu.
Mne zaujal ten dostihový cval. Domnívám se, že to je nejpůvodnější výraz slova a lidský cval k úspěchu je od něho odvozen. Někdy je dobré nahlédnout do slovníku cizích slov. Jak říká apoštol Pavel: Když věci nazveme pravým jménem, uvedeme je do světla, víme hned o co jde.
Jistě vás právě teď napadá, že mateřství samo v žádném případě není kariéra. Ačkoliv je to někdy pěkný cval, úspěch není zaručen. Můžete kolem dětí sebevíc cválat, ono  je každé jiné, jedno už málem v devíti měsících chodí a druhému se nechce vykročit ani ve čtrnácti a to obojí můžete mít doma pod jednou střechou. Když příbuzní první dítko obdivovali, mohla jste si bláhově říci, že je to vaší zásluhou, a když nad tím druhým pozvedají údivně obočí a ptají se: "Ono ještě nechodí?" pak se můžete cítit hluboce zahanbena, že je to vaší vinou. Ale popravdě řečeno ani jedno ani druhé není vaše zásluha ani prohra. Mateřství není cval k úspěchu, mateřství je služba, ano, mateřství je oběť. Kariéra vyžaduje také oběti, ale předpokládá se, že ta obět bude výrazně odměněna. Nejen finančně, ale i slávou a společenským obdivem. Mateřství není lidsky odměnitelné. Alespoň ne na této zemi. Pokud chcete mít děti jen proto, aby se vám za to jednou odměnily, případně abyste ve svém společenství nějak vynikla, pak zapláčete. To vám musím říci naprosto otevřeně. Vaší tragédií by bylo, kdybyste více dětí chtěla, protože mezi křesťany se to právě trochu "nosí".
Hledáme-li základní opodstatnění pro rodinu a tím i pro mateřství, musíme opět sáhnout do prvních stránek Bible. Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, stvořil ho, aby byl obrazem Božím, muže a ženu je stvořil. A požehnal jim a řekl jim: "Ploďte se a množte se a naplňte zemi. Podmaňte ji a panujte nad mořskými rybami, nad nebeským ptactvem, nade vším živým, co se hýbe." Gn 1, 27-28
Smyslem lidského bytí je být obrazem Božím. Člověk má být viditelným vyjádřením neviditelného Boha. To je prapůvodní Boží plán s lidstvem. Plán, který Bůh určil ještě dřív, než člověk padl do hříchu. Jedním z projevů Božího života je plození a růst. Život sám je naprosto propojen s Bohem. Pán Ježíš sebe označil za život. A proto také mohl říci, že kdokoliv přijme jedno dítě v jeho jménu, přijímá Jeho, Ježíše.
Pokud tedy slovu kariéra rozumíme skutečně tak, jak ho definují slovníky, pak snadno pochopíme, že služba vlastnímu dítěti nebo dětem je do určitého věku dětí s kariérou neslučitelná. To neznamená, že ženy, které chtějí dělat kariéru, nemohou mít děti. Dítě může přivést na svět každý, i dvanáctiletá dívenka. Problém je, jestli své dítě dokáže sama vychovat. Buď své dítě vychováváte vy nebo vám ho vychovává někdo jiný.
Hlavní otázka tedy nezní: "Mohu dělat kariéru a přitom porodit dítě?" Ale hlavní otázka zní: "Mohu dělat kariéru a přitom sama vychovat své dítě?"
Ženy, které se rozhodly své děti samy po svém vychovávat, se zároveň rozhodují pro to, že nejméně do školní doby dětí se vzdávají rychlého úspěchu v nějaké jiné pracovní činnosti. Čím dřív si tu věc takhle postavíte, čím dřív si ujasníte ono buď a nebo, tím vám bude lépe. Jsou před vámi dvě možnosti: Buď si chcete sama vychovat své děti, alespoň v předškolním věku, a to všechny děti, nejen to nejstarší, ale i to nejmladší, a pak vám kariéra v tom nejhlubším slova smyslu v období řekněme do pětatřiceti - čtyřiceti let skutečně unikne. A nebo chcete budovat svou kariéru, a potom si prostě nemůžete dovolit příliš velkou přetržku a tudíž ne mnoho dětí. A děti, které přivedete na svět, vám co nejdřív bude vychovávat někdo jiný. Jsme lidé svobodné vůle. I vy máte svobodnou vůli.
Redaktorka vašeho časopisu se ptá: "Lze skloubit kariéru s mateřstvím, je to Boží cesta pro křesťanskou maminku?" a možná by si přála, aby dostala jednoznačnou odpověď. Ale já vám tuto jednoznačnou odpověď nedám. Odpověď na tuto otázku musí křesťanská maminka získat od Boha, od Ducha svatého. Proto stále kladu důraz na to, abyste každá z vás měla hluboce osobní vztah s Bohem. Modlím se za to, aby každá jedna z vás porozuměla Božímu řádu všeobecně, a pak poznala konkrétní Boží vůli pro vaši rodinu teď. A do Boží vůle, abyste vstoupila, ne proto, co je módní nebo o čem se píše v knihách, nýbrž proto, že budete vědět: takto nás vede Bůh, toto od naší rodiny očekává náš Pán a Spasitel Ježíš Kristus.

Žádné komentáře:

Okomentovat